Kulinaria

Od 5.02 do 9.02 uczniowie klasy III realizowali tematy związane z potrawami, ich smakami i zapachami. W ramach zajęć lekcyjnych dzieci próbowały różnych przypraw, poznały ich smak i zapach. W środę, 7.02., dzieci smakowały herbat z cynamonem i z kardamonem. Następnego dnia wspólnie piekliśmy ciasteczka z jabłkami. Dzieci obrały i pokroiły jabłka, po czym przygotowały ciasteczka, które wszystkim smakowały. W piątek zrobiliśmy sałatki owocowe. Każdy przyniósł swoje ulubione owoce. Były jabłka, gruszki, mandarynki, banany, winogrono i truskawki. Wszystkie dzieci bardzo dobrze posługiwały się nożem podczas obierania owoców. Pracowały w ciszy i skupieniu. Zachowały porządek na swoich stanowiskach.

W czasie naszych działań kulinarnych wszyscy bardzo dobrze się bawiliśmy. Było dużo śmiechu. Uczniowie zgodnie stwierdzili, że lubią pracować w kuchni i będą pomagać mamom w pracach kulinarnych.

Zaangażowanie dzieci w pracę przy wypiekach i sałatkach zachęciło nas do dalszych działań. Po zimowym odpoczynku będziemy robić soki owocowo- warzywne.

red.Monika Waliś-Trubacz, foto:Sylwia Sobczyk