Wycieczka do gospodarstwa szklarniowego uprawy pomidorów państwa Górczyńskich

W dniu 12 kwietnia 2017 r. kl.6 na lekcji przyrody pod opieką pani  M.Raniś kl.6 udała się do pobliskiej uprawy szklarniowej,  rodziców naszej koleżanki z klasy Marty Górczyńskiej. Na zajęciach poznawaliśmy skład atmosfery, gazy cieplarniane, ich % udział w efekcie szklarniowym oraz przyczyny i skutki efektu cieplarnianego. Ziemską atmosferę można porównać do gigantycznej szklarni, która otacza nasza planetę. Zasada działania szklarni opiera się na tym, iż szkło swobodnie przepuszcza promieniowanie słoneczne (świetlne) ,a magazynuje wewnątrz szklarni większość promieniowania cieplnego. Dlatego szklarnie są tak przydatne w produkcji roślinnej. W ziemskiej atmosferze rolę szkła przejmują tzw. gazy szklarniowe ( para wodna 62%-udział w efekcie szklarniowym, dwutlenek węgla  22%-udział w efekcie szklarniowym, ozon -7%-udział w efekcie szklarniowym oraz freony, metan, podtlenek zaotu ). Energia cieplna wypromieniowana przez Ziemie i atmosferę, w wyniku dużej zawartości w atmosferze gazów szklarniowych, jest zatrzymywana i magazynowana. Proces ten nazwano efektem szklarniowym lub cieplarnianym. Jest to zjawisko naturalne, bez którego temperatura na ziemi byłaby znacznie niższa. Jednak w ostatnich czasach w wyniku intensywnej przemysłowej działalności człowieka, emisja CO2do atmosfery drastycznie wzrosła. Głównym źródłem dwutlenku węgla są procesy spalania paliw kopalnych (węgla kamiennego i ropy naftowej). Średnie tempo wzrostu zawartości tego gazu w atmosferze wynosi ok. 0,3%. Może to spowodować przyspieszenie efektu szklarniowego co za tym idzie niekorzystne ocieplenie się klimatu w krótkim czasie. W ciągu ostatnich 100 lat średnia temperatura powietrza na Ziemi podniosła się o 0,5°C. Jedyną możliwością spowolnienia tego procesu, jest ograniczenie emisji CO2 do atmosfery, co wiele krajów już uczyniło. Nie ma jednak pewności czy to wystarczy i czy nie jest już za późno na zatrzymanie globalnego ocieplenia.

Pomidory uprawiane są w rynnach z podłożem z wełny mineralnej, a klimatem w obiektach sterują komputery, które pilnują nie tylko odpowiedniej temperatury i wilgotności, ale także dozują, o ile jest taka potrzeba, właściwą ilość nawozów. W uprawie stosowana jest biologiczna ochrona przed szkodnikami, a do zapylania wykorzystywane są trzmiele.Takie postępowanie wymuszają obowiązujące w Polsce normy higieniczne i ekologiczne w szklarniach. Gdy tylko na krzakach pojawią się ślady przędziorka czy mszyc, do akcji wpuszcza się dobroczynnego szklarniowego, pajęczaka, który szybko się porusza i aktywnie poszukuje pokarmu. W nieco inny sposób trzeba sobie radzić z większymi szkodnikami. Nie ma mowy o stosowaniu trucizny na myszy. Gryzonie muszą dać się złapać i są wynoszone zgodnie ze ściśle określoną procedurą.

Jak twierdzą ogrodnicy ścisłe przestrzeganie reżimu technologicznego opłaca się. Pomidory są smaczne, pachnące, intensywnie czerwone.

Producenci zapewniają, że intensywna czerwona barwa pomidorów jest jedynie efektem dobroczynnego działania słońca. Dzięki niemu w tych warzywach powstaje likopen, naturalny barwnik, a jednocześnie najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy karotenoidów - związków, do których należy również marchewkowy beta-karoten.

Monika Raniś